dimecres, 21 d’octubre del 2009

Grècia II

A la segona part del viatge vam tornar a embarcar-nos en un ferri al port del Pireu, aquest cop en direcció a Creta. Allà ens vam instal·lar a l'aleshores idíl·lic poblet de Bali (malauradament en l'actualitat s'ha vist massificat com tants altres llocs de la Mediterrània). Des de Bali vam anar fent excursions a les ciutats de Rethimnó i Khanià (també escrit Xanià o Hanià), o a les platges de Matala, Preveli i Elafonissi.

















Far venecià de Khanià , construït al segle XVI


 Vista del port vell de Khanià amb la característica mesquita Kioutsouk Hassan-Giali Tzamisi

 




















Detall d'un carrer de Khanià


Típics pans en forma de tortell, anomenats "koulori", que els nuvis ofereixen als convidats al casament

Un cop abandonada Creta vam passar uns dies a Santorini, com que ja li he dedicat un missatge, només poso una foto.






















El poble de Ia, al caire del volcà de Santorini

De Santorini vam passar a la petita illa de Folegandros, si no vaig errat l'illa habitada més petita de les Cíclades. No recordo quin motiu ens va portar a aquesta illa, potser és simplement que el ferri hi feia parada i que ens va cridar l'atenció pel fet de ser-nos totalment desconeguda. La veritat és que a mi em va encantar la tranquil·litat de l'illa, després del guirigall de Santorini aquí es respirava pau. Els companys de viatge, que encara ara em tiren en cara que a Folegandros "no hi havia res",  no van gaudir d'aquest calma i això va fer que per comptes d'explorar l'illa més a fons, marxéssim amb el primer ferri.


 Molí de vent a Folegandros



Carreró de Khora a Folegandros


L'etapa final del viatge abans de tornar cap a Atenes va ser a l'illa de Paros, que a més de ser famosa com a destinació turística és coneguda per la qualitat del seu marbre.























Pops penjats al sol a l'entrada d'una taverna de Paros


Els pops estesos de més a prop, diuen que això serveix per estovar-ne la carn, prou apreciada per la vespa de la part superior. No sé què en diria un inspector de sanitat.




 Molí de vent a Paríkia (Paros) a la posta de sol

dimarts, 20 d’octubre del 2009

Grècia I

Aquestes són les fotos d'un llunyà viatge a Grècia l'any 1991, el meu segon viatge al país hel·lènic. He dividit el missatge en dues parts per no fer massa feixuc el seu seguiment. La partició ha resultat relativament senzilla, tant geogràficament com cronològicament: per un costat la Grècia continental i per l'altre les illes.
El viatge va començar a Atenes, i tot i que la majoria ja hi havíem estat, vam tornar a fer l'obligada visita a l'Acròpoli i la Plaka. No m'estendré en detalls de la capital perquè és un lloc prou conegut per tothom.



L'Acròpoli de nit


















Un antic Volkswagen escarabat transformat en aparador d'una botiga


















El brogit nocturn de la plaça Omònia des de l'habitació de l'hotel


Des del port del Pireu vam embarcar en direcció cap a Monemvassia, fent escala a Hidra.
Monemvassia és una curiosa vila medieval fortificada, situada al sud del Peloponès en una península dominada per un gran penyal i unida al continent per una estreta llenca de sorra de 200 metres de llarg. El seu nom en grec significa "Entrada única" i passejant pels seus estrets carrers és fàcil adonar-se del per què. Em, va cridar poderosament l'atenció la gran quantitat d'esglésies bizantines i les capricioses formes de les xemeneies que coronen les cases. La història d'aquest indret ha estat ben tempestuosa, de fet com en la majoria de poblacions de Grècia. Monemvassia fa ser fundada al segle VI dC. A partir del segle X va esdevenir un important centre marítim i comercial. Després de resistir diferents intents de conquesta per part d'àrabs i normands, va passar a mans venecianes al 1464. A partir d'aleshores va canviar de mans venecianes a otomanes repetidament fins que durant la guerra de la independència grega va passar definitivament a mans dels grecs.


















 

Algunes de les nombroses esglésies bizantines de Monemvassia




Fresc al creuer d'una església bizantina





Baix relleu dalt de la porta principal




 

dilluns, 19 d’octubre del 2009

Menorca

Aquí tenim algunes fotos més del viatge d'aquest estiu a Menorca, centrat sobretot en la part més occidental de l'illa.


Platja de Cavalleria





Far del cap de Cavalleria

 

Una altra vista del far de Cavalleria




Més cap de Cavalleria




Cala en Turqueta




Posta de sol des del cap d'Artrutx